Eerste controle

Gemaakt door Felipe Bustillo

De eerste stap die we nemen nadat je contact hebt gehad met ons, is dat we een afspraak maken wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent. We bespreken dan je medische geschiedenis, die van je partner en jullie families. Ook bespreken we eventuele eerdere zwangerschappen. Deze afspraak is langer dan de vervolgafspraken en zal ongeveer 1 uur duren.

Deze check-up zal zich vooral richten op elkaar te leren kennen en ervoor te zorgen dat u zo veel mogelijk aspecten van uw zwangerschap duidelijk is. De volgende aspecten komen tot stand bij uwe gesprek:

– Adres en ondersteunende ID documentatie
– Informatie met betrekking tot uw verzekering
– Berekening van je uitgerekende datum
– Informatie over de vorige zwangerschappen (als u alle eerder zwanger bent geweest), leveringen, miskramen en abortussen.
– Uw en uw partner medische geschiedenis
– Geschiedenis van beide familie, in specifiek aangeboren afwijkingen
– Informatie over uw levensstijl en uw eetgewoonten
– De verwachtingen die kunnen gebeuren aan de hand van uw medische verleden.

Tijdens het eerste gesprek zullen we uw bloeddruk meten. Ook gaan we dan bloed afnemen om uw bloedgroep en rhesus te bepalen. Hierdoor kunnen we ook controleren voor mogelijke rubella virus, HIV, Hepatitis B en SOA’s of die er zijn. Wij doen ook metingen van verschillende hemoglobinopathie (na controle van uwe suikergehalte in het bloed).  

Aan het einde van het gesprek maken we nog een volgende afspraak en mogelijke scans. Dit is afhankelijk van hoeveel weken u bent.
Komt u we nou pas later achter dat u zwanger bent. Dat is helemaal niet er, u kunt altijd bij ons langs komen. Als u bij ons komt en meer dan 12 weken bent dan maken we ook gelijk een afspraak voor u bij de STAR in het ziekenhuis om naar het hartje van uw baby luisteren. 

Meer leuke informatie over zwangerschap kan je vinden online of gewoon bij de praktijk zelf aan de informatie muur aan de linkerkant in de wacht ruimte.

Een van de leukste ervaringen in de zwangerschap is het hartje van de baby horen kloppen. Met de nieuwe technologie van tegenwoordig kan je dat horen en zelf je baby zien. Dit is mogelijk door middel van een echo machine. Tijdens je zwangerschap zullen er verschillende echo’s worden gemaakt om te kijken naar de ontwikkeling van je kind. 

Wij bieden informatie over de volgende echo’s:
– Termijn bepaling echo (Die wordt gedaan rond de 10 weken)
13 weken echo (Een nieuwe onderzoek vorm die wordt gedaan in Nederland. Hieraan mag je deelnemen, maar is niet verplicht)
– Pret echo; bepalen van het geslacht van het kind. Kan al vanaf 16 weken (Dit is niet standaard en is op eigen kosten) 
– SEO: 20 weken echo.

Alle informatie die hierboven staat zal aan u worden uitgelegd tijdens de eerste en latere bezoeken. Heeft u nog specifiek vragen over echo’s. Kijk dan hier benden.

Een van de leukste ervaringen in de zwangerschap is het hartje van de baby horen kloppen. Met de nieuwe technologie van tegenwoordig kan je dat horen en zelf je baby zien. Dit is mogelijk door middel van een echoapparaat. Tijdens je zwangerschap zullen er verschillende echo’s worden gemaakt om te kijken naar de ontwikkeling van je kind.

Intacte zwangerschap
De eerste echo zal rond acht weken plaatsvinden. Deze echo wordt meestal niet vergoed door je zorgverzekering. Je krijgt hem van ons, omdat we weten dat het is fijn om vroeg in de zwangerschap een echo te krijgen. Het is een extra service van de praktijk aan jou. Je hoeft er niets voor te betalen. 
Bij deze echo kijken we of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje klopt en of het 1 kindje is of wellicht een meerling.

 

Termijnbepaling:

De termijnecho vindt plaats rond 11 weken zwangerschap. Na deze echo, waarbij je de baby goed kunt meten, wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Als alles in orde is, is je kans op een miskraam afgenomen van 10% naar 1-3%. Tijdens de termijnecho wordt ook gekeken naar de maag en de blaas van het kindje. Ook wordt gekeken of de beide armpjes en beentjes zichtbaar zijn.

 

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Je kiest zelf of je de 13
wekenecho wilt. Als je ervoor kiest, doe je mee met een onderzoek en worden je gegevens voorlopig bewaard.

SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek): 20 weken echo. Net zoals de 13 wekenecho is het een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. Je kiest er zelf voor of je het wilt laten doen.

Meer informatie over de 13 en 20 weken echo kan je vinden op de site van het RIVM.  Je krijgt ook folders
van ons mee over deze onderzoeken.

Groeiecho:
Hiermee bepaal je de groei van de baby. Deze echo wordt afgesproken als er twijfel is over de groei of als je een baby met groeiachterstand in je voorgeschiedenis hebt.

Pretecho:
Het geslacht van de baby kan vanaf 15 weken zwangerschap bepaald worden. (Dit is niet standaard en is op eigen kosten)