Wanneer bellen?

De bevalling kan zich op verschillende manieren aankondigen.
Je kunt weeën krijgen, je vliezen kunnen breken, je kunt slijm met bloed verliezen.  In de meeste gevallen hoef je ons niet direct te bellen en kun je het verloop even afwachten.

Maar wanneer moet je ons wel bellen? 

Als je nog geen 37 weken bent en je hebt weeën, vruchtwaterverlies of bloedverlies, altijd direct bellen.

Wanneer bevallen?

Als je weeën krijgt: 
•Is het je eerste kindje en komen de weeën elke 3 tot 5 minuten, duren ze 1 minuut en heb je dit al een uur , bellen. 
•Is het je tweede (of 3e, 4e etc.) kindje en heb je regelmatige heftige weeën van 1 minuut die elke 5 minuten terugkomen, bellen. 

Als je vliezen breken: 
•Kijk als je vruchtwater voelt komen (alsof je in je broek plast en het niet tegen kan houden) naar de kleur. Is de kleur groen of bruinig , bellen. 
Is het vruchtwater mooi helder of rozig met witte vlokjes dan hoef je ons ’s nachts niet meteen te bellen. We wachten in principe 24 uur op de weeën en je kunt ons in de ochtend even laten weten hoe laat je vliezen waren gebroken. Gebeurt het overdag, dan kun je ons direct bellen. 

Als je van ons gehoord hebt dat de baby nog steeds niet is ingedaald met 37 weken blijf dan liggen en bel ons meteen.

Als je slijm en/of bloed verliest: 
•Het is normaal je slijmprop te verliezen, dit kan gepaard gaan met wat (slijmerig) bloedverlies. Je hoeft ons hier niet over te bellen. 
•Verlies je binnen korte tijd 2 maandverbanden vol met helder bloed, direct bellen. 

Als je ongerust bent: 
Als je om een of andere reden ongerust bent, in paniek raakt of met je handen in het haar zit, bellen!

Waar Te Bevallen

Gemaakt door Vincent Delegge

Vanaf 37 weken tot 42 weken is het mogelijk om onder onze verloskundige zorg te bevallen.
Je kunt in dat geval zelf kiezen waar je gaat bevallen.

Opties

Er zijn op Rotterdam-Zuid drie opties:
– Thuis
– Poliklinisch (Ikazia/Maasstad)
– Geboortehotel

Thuis

(onder begeleiding van een verloskundige)
Het is alleen verantwoord om thuis te bevallen als het huis voldoet aan de volgende criteria:

Beval zo laag mogelijk in huis (maximaal 1 trap van de openbare weg)
Bij moeilijke trappen (smal of wenteltrap) op de begane grond bevallen
Bij een gewicht boven de 100 kilo op de begane grond bevallen
Bij een BMI boven de 35 adviseren wij een bevalling in het ziekenhuis)
Als je kiest voor een poliklinische bevalling of je moet door omstandigheden in het ziekenhuis bevallen, heb je de keuze uit 2 ziekenhuizen.

Poliklinisch (Ikazia / Maasstad)

(Let op: voor beide ziekenhuizen is een inschrijving vereist. Voor Ikazia, klik hier;  voor Maasstad, klik hier. Inschrijven kan vanaf om en nabij week 30)

Als er een probleem ontstaat, b.v. als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Je bevalt dan in het ziekenhuis van je baby en als alles goed verlopen is, kun je zes uur later weer naar huis. Als het dan avond of nacht is, ga je de volgende ochtend naar huis.

Wanneer er in de zwangerschap of tijdens de baring een medisch probleem ontstaat, word je verwezen naar de gynaecoloog. Je moet dan in het ziekenhuis bevallen.

Je hoeft van te voren niet te reserveren. Zodra het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, overleggen we met jullie welk ziekenhuis we gaan bellen. Houdt er rekening mee dat het ziekenhuis van jullie eerste keuze vol kan zijn en dat we dus moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Over de verschillen tussen de ziekenhuizen kunnen we jullie tijdens het spreekuur meer vertellen.

Wanneer inschrijven?

Schrijf je voor het geboortehotel op tijd in, het liefst vóór de 20e week van de zwangerschap. Je kunt je inschrijven door met je zorgverzekeraar te bellen en aan te geven dat je graag naar het geboortehotel wilt.

Je hoeft van te voren niet te reserveren. Zodra het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, overleggen we met jullie welk ziekenhuis we gaan bellen. Houdt er rekening mee dat het ziekenhuis van jullie eerste keuze vol kan zijn en dat we dus moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Over de verschillen tussen de ziekenhuizen kunnen we jullie tijdens het spreekuur meer vertellen.

Huisbezoek Rond 34 Weken

Gemaakt door Ciprian Sam

Binnen de praktijk werken we met casemanaging. Dat betekent dat de verloskundige die u de eerste keer spreekt uw case manager is. Zij is verantwoordelijk voor uw zwangerschap en andere gerelateerde zaken.

Tegen 34 weken zwangerschap krijg je de mogelijkheid om een een-op-een gesprek over de bevalling bij jou thuis of binnen het praktijk Wat afgesproken wordt is afhankelijk van jou en je partner. Zorg dat voor die tijd een geboorteplan is ingevuld.

Meer informatie over het geboorteplan

Mogelijke pijnstilling tijdens baren

Voor pijnbehandeling met medicijnen moet je naar het ziekenhuis. Je kan kiezen voor de volgende pijnbehandelingsmethoden:

Injecties met pethidine

Pethidine wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Pethidine lijkt op morfine. Het werkt binnen een half uur en werkt 2 tot 4 uur.

Ruggenprik
Een ruggenprik is een injectie in je onderrug met een combinatie van verschillende pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je dat de pijn een stuk minder wordt.

 

Pompje met remifentanil
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven.

Lachgas
Lachgas is een mengsel van (di)stikstof(oxide)(N2O) en zuurstof (O2). Je geeft jezelf tijdens een wee lachgas via een mond/neusmasker. Je doet een kapje over je neus en mond, hangt een kinmasker om en ademt het gas in. Na de wee haal je het kapje weer weg en stopt de toediening vanzelf. De verloskundige houdt in de gaten of je het lachgas goed gebruikt.

De voorlichtingsfilm is ontwikkeld door de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV), in samenwerking met verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en andere geboortezorgprofessionals.