Kraamtijd

Gemaakt door Kevin Liang
Een baby krijgen is een unieke gebeurtenis, waarbij allerlei emoties komen kijken die je van tevoren misschien niet had verwacht. Een zwangerschap en bevalling vergen veel van je lichaam, maar ook emotioneel gebeurt er een hoop. Jullie zijn nu ouders, dit brengt een heleboel verantwoordelijkheden en zorgen. Je normale dagelijkse gewoontes  en de relatie met je partner zal veranderen. Het is heel normaal dat het tijd kost om mentaal én fysiek  weer in balans te komen. Dit kan op den duur  frustreerden zijn.  
 
Hierbij is de kraamverzorgster om je te helpen, je uitleg te geven en te signaleren als er iets niet goed gaat tijdens de eerste 10 dagen na de geboorte.  Ze neemt contact met ons op bij bijzonderheden. We kunnen dan beslissen wat eerder of vaker langs te komen. 
 
De gevoelens zullen meestal na enkele weken vervagen. Hierbij zal de ondersteuning van vrienden, je partner en family zeker helpen met het van de baby’s opvoeding en je rust. 

Heb je het gevoel dat er iets gewoon niet goed is? Dat je gewoon niet lekker in je vet zit? Dit kan komen door een mogelijke postnatale depressie. 
Depressie wordt vaak beschouwd in termen van lichte, matige en ernstige.

Lichte depressie is als u een ‘low mood’ of ‘verlies van interesse of plezier’ in je relaties en omgeving en drie van de andere symptomen. Echter, als je een lichte depressie kunt u waarschijnlijk u dagelijkse activiteiten uit te voeren en hoeft u ziet niet zorgen te maken. Wellicht op letten dat de symptomen niet erger worden. Er over praten met vrienden en familie kan helpen en hulp vragen waar nodig is essentiële

Matige depressie is als u een ‘low mood’ of ‘verlies van interesse of plezier’ in je relaties en omgeving en je hebt 5 of 6 van de andere symptomen. Als u een matige depressie zult u waarschijnlijk problemen ondervindt bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.

Ernstige depressie is gediagnosticeerd als u een ‘low mood’ of ‘verlies van interesse of plezier in je relaties en omgeving en hebben ook 7 of meer symptomen. Soms vertraging van je bewegingen en spraak. Iemand die een ernstige depressie heeft, zal in een zeer disfunctionele staat, niet in staat zijn hun dagelijkse activiteiten uit te voeren en hebben vaak schrijnende gevoelens van waardeloosheid en schuld, ze kunnen ook suïcidale gedachten.

Symptomen: 
– Lage stemming
– Verlies van interesse of plezier in uw relaties of omgeving.
– Voortdurend moe. Er wordt geen energie (NB: vraag uw huisarts over een schildklier functie bloedonderzoek en een volledige bloedbeeld uit te sluiten anemie of hypothyreoïdie)
– Slaapproblemen – kan niet slapen of wakker in de vroege uurtjes te krijgen en niet in staat om terug te gaan naar slaap veel huilen, vaak over de kleinste dingen of om helemaal geen reden
– Kan niet eten of over-eten
– Fysieke pijn, zoals hoofdpijn, buikpijn of wazig zien en zorgen te maken dat het iets terminal of ernstig
– Gebrek aan motivatie om op te staan en iets te doen, zijn gevoel dingen opstapelen om je heen.
– Een constante onderliggende gevoel van angst misschien escaleren in paniekaanvallen. Gemakkelijk “set off” en moeilijk te kalmeren
– Moeite met concentreren, laten we zeggen op een boek of film of zelfs op een gesprek
– Het opzetten van een front. Gevoel alsof je speelt een rol in plaats van gewoon leven het moment
– Gevoel eenzaam en geïsoleerd. Misschien voelen verworpen door vrienden, familie, zelfs uw partner en uw baby of kinderen. Of het vermijden van uit te gaan en mensen te ontmoeten.
– Sense of gevoel overweldigd en niet in staat het hoofd te bieden
– Geen interesse in seks
– Voelen zich schuldig over alles – vooral benieuwd of u wordt een slechte moeder
– Overdreven angstig en meer dan beschermend van uw baby
– Emotioneel losgekoppeld van of zelfs afgewezen door uw baby.
– Vreemd, beangstigende gedachten of visioenen Popp

Wat handige tips: 
  • Houd in een schrift of het kraamdossier bij wanneer je de baby voeding geeft en wanneer de baby gepoept of geplast heeft.
  • Probeer mee te slapen met je kindje ook overdag.
  • Wees terughoudend met veel en lang bezoek.
  • Er belangrijk om je rug na de bevalling in vorm te houden.
  • Drink veel. Dit is nodig voor de borstvoeding, het aanvullen van het tijdens de bevalling verloren bloed en het zorgt voor minder pijn bij het plassen. 

Na de bevalling is het heel normaal om bekkenpijn te krijgen. Om deze pijn te verlichten kun je bekkenbodemoefeningen doen. Wel willen wij hierbij melden dat als u er veel last van heeft geduurd rende meerdere maanden na de bevalling om contact op met uwe huisarts.

Kegel oefeningen (of bekkenbodemoefeningen) versterken van de spieren van de bekkenbodem. Deze spieren worden verzwakt door de geboorte proces en moet onmiddellijk worden uitgeoefend na de geboorte. Het kan echter een beetje moeilijk zijn om deze oefeningen te doen snel na uw bestelling; doen zo veel als je kunt en geleidelijk de toon zal terugkeren.

-Squeeze de bekkenbodemspieren drie seconden, ontspannen de spieren gedurende drie seconden, dan weer knijpen.
-Begin met 10 van drie seconden perst, drie keer per dag. Verhogen herhalingen geleidelijk.

Werk tot het doen van 50-100 Kegels per dag.

Abdominale Versterking

Doe elke oefening 1-2 keer per dag met 3-5 herhalingen.

Pelvic Tilt
-Lie op je rug, met je knieën gebogen.
-Tighten je buik en bilspieren.
-Laat je bekken naar boven te kantelen.
-Flatten de kleine van je rug tegen de vloer terwijl je inademt.
-Houd voor een telling van vijf.
-Relax en uitademen.
-Herhaal drie tot vijf keer.

LET OP: NIET boog je rug, puilen je buik of duw met je voeten om deze beweging te verkrijgen.

Buikademhaling

-Lie neer op een comfortabel oppervlak met je knieën gebogen.
-Relax je lichaam zo veel mogelijk, zodat je gewicht te zinken in het oppervlak waarop u ligt.
-Gently leg je handen op je buik, sluit je ogen en beginnen te merkenje ademhaling. Voel je je handen stijgen als je inademt en vallen terwijl je uitademt.
-Inhale, buik en handen stijgen naar boven; stretch je buikspierennaar buiten. Houd voor een telling van vijf.
-Exhale, buik en handen vallen naar beneden; trek je buikspieren. Houd voor een telling van vijf. Herhaal dit drie tot vijf keer.

Enkel cirkels (Om de verspreiding te verbeteren)
-Maak 10 cirkels met je enkels met de klok mee en tegen de klok in.
-Do de enkel cirkels in verschillende posities zoals zitten, liggen, enz herhalen cirkelpatroon 3-5 keer.

Voeg de been Sliding oefening en de Arm & Upper Back Stretch oefeningen naar de vorige oefeningen.

Nog een paar andere dingen voor de baby: 
De hielprik
Op de vierde of zesde dag na de bevalling voeren wij de hielprik uit.. 
Voor de uitslag van de hielprik geldt geen bericht is goed bericht Lees voor verdere informatie; klik hier
 
Vitamine K en D
Geef je volledige borstvoeding dan moet je vanaf de 8e dag tot 3 maanden elke dag 150 microgram vitamine K  en vitamine D aan de baby geven. Voor meer informatie klik hier.
Je kindje aangeven
Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet de baby worden aangegeven. 
Meestal wordt dit gedaan door je partner, maar het kan ook gedaan worden door iemand anders die bij de geboorte aanwezig was. Vergeet niet om een legitimatiebewijs en trouwboekje of vaderschapsverklaring mee te nemen. 
 
Consultatiebureau.
Als je de geboorte van je kind hebt aangegeven, dan krijg je vanzelf bericht van het consultatiebureau. Je wordt uitgenodigd voor een gehoortest van je kindje. Deze test wordt meestal twee weken na de geboorte uitgevoerd, daarna de gewoon afspraak controles. 
 
Nacontrole voorlichting
Zes weken na de bevalling kom je nog een keer bij ons op de praktijk voor een nacontrole en evaluatiegesprek. Klik hier voor de datum of bel 010 485 40 15

Borstvoeding

Borstvoeding levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van moeder en kind. Borstvoeding zorgt voor een optimale lichamelijke conditie bij de baby, het is gezond voor de moeder en altijd vers, gratis en gemakkelijk. Ook de gezondheidszorg is gebaat bij een succesvolle borstvoedingsperiode:  borstgevoede baby’s zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd.
Voor meer informatie over het belang van moedermelk: klik hier

Anticonseptie

In de zwangerschap kan anticonceptie al ter sprake komen. Je krijgt in de kraamtijd en met de nacontrole altijd een gesprek met een van onze verloskundigen om te bepalen welke anticonceptie voor jou geschikt is en het beste bij je past. Je hebt de keus uit hormonale of niet hormonale anticonceptie. Wij kunnen je daarna een recept meegeven voor hormonale anticonceptie en eventueel een plaatsingsafspraak maken voor een spiraal. Voor meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie kun je terecht op https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/40/anticonceptie of op www.anticonceptie.nl, www.nfp-nederland.nl, https://ladycomp.nl/hormonen