Kraamtijd

Gemaakt door Kevin Liang
Een baby krijgen is een unieke gebeurtenis, waarbij allerlei emoties komen kijken die je van tevoren misschien niet had verwacht. Een zwangerschap en bevalling vergen veel van je lichaam, maar ook emotioneel gebeurt er een hoop. Jullie zijn nu ouders, dit brengt een heleboel verantwoordelijkheden en zorgen. Je wereld wordt als het waren op zijn kopt gezet. Je normale dagelijkse gewoontes  en de relatie met je partner zal veranderen. In elk geval is het heel normaal dat het tijd kost om fysiek én mentaal weer in balans te komen. Dit kan op dentuur kan een beetje frustreerden zijn.  
 
De gevoelens zullen meestal na enkele weken vervagen. Hierbij zal de ondersteuning van vrienden, je partner en family zeker helpen met het van de baby’s opvoeding en je rust. 
 
De kraamverzorgster is er elke dag voor de eerste 10 dagen om je te helpen, je uitleg te geven en te signaleren als er iets niet goed gaat.  Ze neemt contact met ons op bij bijzonderheden. We kunnen dan beslissen wat eerder of vaker langs te komen. 
 
Wat handige tips: 
  • Houd in een schrift of het kraamdossier bij wanneer je de baby voeding geeft en wanneer de baby gepoept of geplast heeft.
  • Probeer mee te slapen met je kindje ook overdag.
  • Wees terughoudend met veel en lang bezoek.
  • Drink veel. Dit is nodig voor de borstvoeding, het aanvullen van het tijdens de bevalling verloren bloed en het zorgt voor minder pijn bij het plassen. 
Nog een paar andere dingen voor de baby: 
De hielprik
Op de vierde of zesde dag na de bevalling voeren wij de hielprik uit.. 
Voor de uitslag van de hielprik geldt geen bericht is goed bericht Lees voor verdere informatie; klik hier
 
Vitamine K en D
Geef je volledige borstvoeding dan moet je vanaf de 8e dag tot 3 maanden elke dag 150 microgram vitamine K  en vitamine D aan de baby geven.  
Je kindje aangeven
Binnen 3 werkdagen na de geboorte moet de baby worden aangegeven. 
Meestal wordt dit gedaan door je partner, maar het kan ook gedaan worden door iemand anders die bij de geboorte aanwezig was. Vergeet niet om een legitimatiebewijs en trouwboekje of vaderschapsverklaring mee te nemen. 
 
Consultatiebureau.
Als je de geboorte van je kind hebt aangegeven, dan krijg je vanzelf bericht van het consultatiebureau. Je wordt uitgenodigd voor een gehoortest van je kindje. Deze test wordt meestal twee weken na de geboorte uitgevoerd, daarna de gewoon afspraak controles. 
 
Nacontrole voorlichting
Zes weken na de bevalling kom je nog een keer bij ons op de praktijk voor een nacontrole en evaluatiegesprek. Klik hier voor de datum of bel 010 485 40 15

Borstvoeding

Borstvoeding levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van moeder en kind. Borstvoeding zorgt voor een optimale lichamelijke conditie bij de baby, het is gezond voor de moeder en altijd vers, gratis en gemakkelijk. Ook de gezondheidszorg is gebaat bij een succesvolle borstvoedingsperiode:  borstgevoede baby’s zijn over het algemeen minder vaak en minder ernstig ziek, ook op latere leeftijd.
Voor meer informatie over het belang van moedermelk: klik hier

Anticonseptie

In de zwangerschap kan anticonceptie al ter sprake komen. Je krijgt in de kraamtijd en met de nacontrole altijd een gesprek met een van onze verloskundigen om te bepalen welke anticonceptie voor jou geschikt is en het beste bij je past. Je hebt de keus uit hormonale of niet hormonale anticonceptie. Wij kunnen je daarna een recept meegeven voor hormonale anticonceptie en eventueel een plaatsingsafspraak maken voor een spiraal. Voor meer informatie over de verschillende vormen van anticonceptie kun je terecht op https://deverloskundige.nl/net-bevallen/tekstpagina/40/anticonceptie of op www.anticonceptie.nl, www.nfp-nederland.nl, https://ladycomp.nl/hormonen