Eerste controle

Gemaakt door Felipe Bustillo

De eerste stap die nemen na dat je gebeld hebt of via de mail contact heb genomen, is dat we een afspraak maken wanneer je ongeveer 8-11 weken bent. Deze afspraak zal ongeveer 30-45 minuten duren. Hier zullen we dingen zoals jou medische geschiedenis van jezelf, je partner en jullie ouders. Leer je ook ons team kennen.

Deze check-up zal zich vooral richten op elkaar te leren kennen en ervoor te zorgen dat u zo veel mogelijk aspecten van uw zwangerschap duidelijk is. De volgende aspecten komen tot stand bij uwe gesprek:

– Adres en ondersteunende ID documentatie
– Informatie met betrekking tot uw verzekering
– Berekening van je uitgerekende datum
– Informatie over de vorige zwangerschappen (als u alle eerder zwanger bent geweest), leveringen, miskramen en abortussen.
– Uw en uw partner medische geschiedenis
– Geschiedenis van beide familie, in specifiek aangeboren afwijkingen
– Informatie over uw levensstijl en uw eetgewoonten
– De verwachtingen die kunnen gebeuren aan de hand van uw medische verleden.

Tijdens het eerste gesprek zullen we uw bloeddruk meten. Ook gaan we dan bloed afnemen om uw bloedgroep en rhesus te bepalen. Hierdoor kunnen we ook controleren voor mogelijke rubella virus, HIV, Hepatitis B en SOA’s of die er zijn. Wij doen ook metingen van verschillende hemoglobinopathie (na controle van uwe suikergehalte in het bloed).  

Aan het einde van het gesprek maken we nog een volgende afspraak en mogelijke scans. Dit is afhankelijk van hoeveel weken u bent.
Komt u we nou pas later achter dat u zwanger bent. Dat is helemaal niet er, u kunt altijd bij ons langs komen. Als u bij ons komt en meer dan 12 weken bent dan maken we ook gelijk een afspraak voor u bij de STAR in het ziekenhuis om naar het hartje van uw baby luisteren. 

Meer leuke informatie over zwangerschap kan je vinden online of gewoon bij de praktijk zelf aan de informatie muur aan de linkerkant in de wacht ruimte.

Een van de leukste dingen om te ervaren van de zwangerschap is het hartje horen kloppen van de baby. De nieuwe technologie van tegenwoordig kan je dat horen en zelf je baby zien. Dit is mogelijk door een echo machine. Tijdens je zwangerschap zullen er verschillende echo’s worden gemaakt om te kijken naar de ontwikkeling van je kind. 

Wij bieden informatie over de volgende scans:
– Prenataal screening
– Uitgerekende datum scan ( de worden gedaan rond de 10-14 weken)
– Pret scan; bepalen van de geslacht van het kind. Kan alle vanaf 16 weken
– 20 weken scan.

Alle informatie die hierboven staat zal aan u worden uitgelegd tijdens de eerste en latere bezoeken. Heeft u nog specifiek vragen over scans. Kijk dan hier bendenen.

Echografie

Bij je scan zal je een apparaat dat bekend staat als een transducer op uw buik krijgen. Dit apparaat stuurt een geluidsgolf en de echo’s hier van worden omgezet in visuele beelden van uwe baby’s gezicht, ledematen en organen die te zien zijn op de monitor. Hierdoor kunnen wij de ontwikkeling van uw baby van binnen bekijken. Tot heden is nog geen bewijs van nadelige gevolgen of schade aan baby’s door geluidsgolven.  

Wat zou je allemaal kunnen zien op een op de scan

– Veel vroege aangeboren afwijkingen in de zwangerschap kunnen gezien worden 
– Groei van de baby 
– Placenta positie
– Aantal die er kunnen zijn baby’s 
– Uitgerekende datum
– Overige informatie over uw zwangerschap die nuttige zijn voor u kunt u stellen aan de echografie, wanneer u echoot wordt. 

Een echografie onderzoek is pijnloos en niet-invasief. Een paar bekende soorten echo zijn de foetale echocardiogram en anomale scan. 

Een foetale echocardiogram is een gedetailleerde echografie evaluatie van de baby’s hart. Dit wordt meestal aangevraagd als u of uwe partner family bekende is met hartproblemen. Foetale echocardiogram kunnen ernstige levensbedreigende aangeboren hartproblemen detecteren in de meeste gevallen. 

Anomale scan een gerichte ultrWasound onderzoek kijkt naar een specifiek orgaan systeem of een deel van het lichaam. Het wordt gebruikt om te proberen om eventuele problemen voor de geboorte op te sporen in de zwangerschap een verhoogd risico op specifieke genetische of fysieke problemen. Zoals met vele medische tests is ultrasound niet perfect. Als gevolg van factoren die later kunnen ontwikkelen in de zwangerschap of interferen met de mogelijkheid om alle van de baby’s interne structuren duidelijk te zien, zal een school niet detecteren alle aangeboren afwijkingen.