Eerste controle

Gemaakt door Felipe Bustillo

De eerste stap die nemen na dat je gebeld hebt of via de mail contact heb genomen, is dat we een afspraak maken wanneer je ongeveer 8-11 weken bent. Deze afspraak zal ongeveer 30-45 minuten duren. Hier zullen we dingen zoals jou medische geschiedenis van jezelf, je partner en jullie ouders. Leer je ook ons team kennen.

Deze check-up zal zich vooral richten op elkaar te leren kennen en ervoor te zorgen dat u zo veel mogelijk aspecten van uw zwangerschap duidelijk is. De volgende aspecten komen tot stand bij uwe gesprek:

– Adres en ondersteunende ID documentatie
– Informatie met betrekking tot uw verzekering
– Berekening van je uitgerekende datum
– Informatie over de vorige zwangerschappen (als u alle eerder zwanger bent geweest), leveringen, miskramen en abortussen.
– Uw en uw partner medische geschiedenis
– Geschiedenis van beide familie, in specifiek aangeboren afwijkingen
– Informatie over uw levensstijl en uw eetgewoonten
– De verwachtingen die kunnen gebeuren aan de hand van uw medische verleden.

Tijdens het eerste gesprek zullen we uw bloeddruk meten. Ook gaan we dan bloed afnemen om uw bloedgroep en rhesus te bepalen. Hierdoor kunnen we ook controleren voor mogelijke rubella virus, HIV, Hepatitis B en SOA’s of die er zijn. Wij doen ook metingen van verschillende hemoglobinopathie (na controle van uwe suikergehalte in het bloed).  

Aan het einde van het gesprek maken we nog een volgende afspraak en mogelijke scans. Dit is afhankelijk van hoeveel weken u bent.
Komt u we nou pas later achter dat u zwanger bent. Dat is helemaal niet er, u kunt altijd bij ons langs komen. Als u bij ons komt en meer dan 12 weken bent dan maken we ook gelijk een afspraak voor u bij de STAR in het ziekenhuis om naar het hartje van uw baby luisteren. 

Meer leuke informatie over zwangerschap kan je vinden online of gewoon bij de praktijk zelf aan de informatie muur aan de linkerkant in de wacht ruimte.

Een van de leukste dingen om te ervaren van de zwangerschap is het hartje horen kloppen van de baby. De nieuwe technologie van tegenwoordig kan je dat horen en zelf je baby zien. Dit is mogelijk door een echo machine. Tijdens je zwangerschap zullen er verschillende echo’s worden gemaakt om te kijken naar de ontwikkeling van je kind. 

Wij bieden informatie over de volgende scans:
– Prenataal screening
– Uitgerekende datum scan ( de worden gedaan rond de 10-14 weken)
– Pret scan; bepalen van de geslacht van het kind. Kan alle vanaf 16 weken
– 20 weken scan.

Alle informatie die hierboven staat zal aan u worden uitgelegd tijdens de eerste en latere bezoeken. Heeft u nog specifiek vragen over scans. Kijk dan hier bendenen.

Echografie

Bij je scan zal je een apparaat dat bekend staat als een transducer op uw buik krijgen. Dit apparaat stuurt een geluidsgolf en de echo’s hier van worden omgezet in visuele beelden van uwe baby’s gezicht, ledematen en organen die te zien zijn op de monitor. Hierdoor kunnen wij de ontwikkeling van uw baby van binnen bekijken. Tot heden is nog geen bewijs van nadelige gevolgen of schade aan baby’s door geluidsgolven.  

Wat zou je allemaal kunnen zien op een op de scan

– Veel vroege aangeboren afwijkingen in de zwangerschap kunnen gezien worden 
– Groei van de baby 
– Placenta positie
– Aantal die er kunnen zijn baby’s 
– Uitgerekende datum
– Overige informatie over uw zwangerschap die nuttige zijn voor u kunt u stellen aan de echografie, wanneer u echoot wordt. 

Een echografie onderzoek is pijnloos en niet-invasief. Een paar bekende soorten echo zijn de foetale echocardiogram en anomale scan. 

Een foetale echocardiogram is een gedetailleerde echografie evaluatie van de baby’s hart. Dit wordt meestal aangevraagd als u of uwe partner family bekende is met hartproblemen. Foetale echocardiogram kunnen ernstige levensbedreigende aangeboren hartproblemen detecteren in de meeste gevallen. 

Anomale scan een gerichte ultrWasound onderzoek kijkt naar een specifiek orgaan systeem of een deel van het lichaam. Het wordt gebruikt om te proberen om eventuele problemen voor de geboorte op te sporen in de zwangerschap een verhoogd risico op specifieke genetische of fysieke problemen. Zoals met vele medische tests is ultrasound niet perfect. Als gevolg van factoren die later kunnen ontwikkelen in de zwangerschap of interferen met de mogelijkheid om alle van de baby’s interne structuren duidelijk te zien, zal een school niet detecteren alle aangeboren afwijkingen.

Vervolg afspraken

Na de eerste afspraak volgend erbij 16 weken nog een afspraak. Hier luisteren naar het hartje van de baby en resultaten van een de testen. Daarna zullen we een 20-week-echo maken voor jullie. Tussen 18 en 36 weken zijn er verschillende voorlichting gespreken die gemaakt zullen worden met de assistenten.
Vanaf 34 weken zal er een huisbezoek komen waarbij je case manager langs zal komen, samen met jullie het hebben over de bevalling en je verwachting er over. 

Vervolgcontroles

Schematisch verloop van de controles:
12-24 weken: elke 4 weken
24-30 weken: elke 3 weken
30-36 weken: elke 2 weken
vanaf 36 weken: elke week.
Bij 16 weken kom je bij ons voor de tweede controle. Als je je in de tussentijd zorgen maakt mag je altijd even langskomen om het hartje te luisteren. Vanaf de 12e week van je zwangerschap kun je het hartje van je baby horen.

Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe vaker je op controle komt. Wij zullen tijdens deze controles voorlichten over een aantal onderzoeken die er in de zwangerschap gedaan kunnen worden. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar je bloedgroep en Rhesusfactor en er naar een aantal infectieziektes wordt gekeken (Lues, HIV en Hepatitis B).
We hebben regelmatig informatiebijeenkomsten over de zwangerschap en bevalling. Vraag de assistent voor de data.

Bij 27 weken onderzoeken wij je bloed als je Rhesus D of C negatief bent.
Voor meer informatie over het bloedonderzoek klik hier.

Rond die tijd (tussen 24 en 28 weken) wordt ook een Glucose Tolerantie Test (GTT) afgenomen. Glucose (suiker) is in veel voedingsstoffen aanwezig. De GTT is ontwikkeld om te onderzoeken of je zwangerschapssuikerziekte hebt. Het onderzoek houdt in dat je een suikerdrankje opdrinkt. Eerst wordt je bloedsuiker bepaald als je nuchter bent, dan drink je het drankje en twee uur later wordt opnieuw je bloedsuiker bepaald.

Bij beide bloedtesten behandelen wij jouw vragen en staan stil bij je ervaringen. We adviseren bij klachten die je ervaart ten gevolge van de zwangerschap.

Tussen de 34 en 36 weken bespreken we de bevalling met je door middel van een huisbezoek dat afgesproken wordt met je case-manager.
Als wij reden zien voor extra onderzoek of mochten er complicaties optreden kunnen we je verwijzen naar de gynaecoloog van het Ikazia of het Maasstad ziekenhuis. Zolang je zwangerschap normaal verloopt zul je bij ons onder controle blijven en heb je de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen of in het Geboorte or moeder en kind centrum

Miskraam

Wanneer je dat prettig vindt, kan de eerste echo rond 7-8 weken gemaakt worden. Het is goed je te realiseren dat de zwangerschap rond deze periode nog pril is. Een goede echo is goed nieuws, maar helaas komt het best vaak voor dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. Ongeveer een op de tien zwangerschappen gaat mis tussen de vierde en elfde zwangerschapsweek. De groei van een kindje is heel kwetsbaar in deze periode. De kans op twee miskramen achter elkaar is gelukkig erg klein; maar dat maakt een miskraam natuurlijk niet minder verdrietig.

Wanneer je een miskraam blijkt te hebben, zullen we heel snel na de echo contact met je hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft behandeling. Alles wat we met je bespreken krijg je ook schriftelijk, zodat je het in alle rust kunt nalezen. We houden frequent contact met je; afgestemd op waar jij behoefte aan hebt.

Na een miskraam is het goed de tijd te nemen om het gebeurde te verwerken. De zwangerschap heeft dan wel niet lang geduurd, maar toch hebben de ouders vaak al veel dromen, plannen en verwachtingen gehad. Medisch gezien is er geen reden een nieuwe zwangerschap uit te stellen, maar neem wel de tijd die je mentaal nodig hebt.

Wanneer een nieuwe zwangerschap gewenst is, ga dan door met het gebruik van foliumzuur.
Voor overige adviezen verwijzen we je naar onze folder of naar onze dienstdoende verloskundige.