Miskraam

Wanneer je dat prettig vindt, kan de eerste echo rond 7-8 weken gemaakt worden. Het is goed je te realiseren dat de zwangerschap rond deze periode nog pril is. Een goede echo is goed nieuws, maar helaas komt het best vaak voor dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. Ongeveer een op de tien zwangerschappen gaat mis tussen de vierde en elfde zwangerschapsweek. De groei van een kindje is heel kwetsbaar in deze periode. De kans op twee miskramen achter elkaar is gelukkig erg klein; maar dat maakt een miskraam natuurlijk niet minder verdrietig.

Wanneer je een miskraam blijkt te hebben, zullen we heel snel na de echo contact met je hebben. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft behandeling. Alles wat we met je bespreken krijg je ook schriftelijk, zodat je het in alle rust kunt nalezen. We houden frequent contact met je; afgestemd op waar jij behoefte aan hebt.

Na een miskraam is het goed de tijd te nemen om het gebeurde te verwerken. De zwangerschap heeft dan wel niet lang geduurd, maar toch hebben de ouders vaak al veel dromen, plannen en verwachtingen gehad. Medisch gezien is er geen reden een nieuwe zwangerschap uit te stellen, maar neem wel de tijd die je mentaal nodig hebt.

Wanneer een nieuwe zwangerschap gewenst is, ga dan door met het gebruik van foliumzuur.

Voor overige adviezen verwijzen we je naar onze folder of naar onze dienstdoende verloskundige.