Vaccinaties in de zwangerschap

Coronavaccinatie

Je kunt tijdens de hele zwangerschap veilig een coronaprik krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken van de zwangerschap leidt tot complicaties. Wil je liever geen prik in de eerste 12 weken van je zwangerschap? Dan kan je de vaccinatie uitstellen. Het advies is om daar niet tot het einde van de zwangerschap mee te wachten. Als je aan het einde van de zwangerschap corona krijgt, zijn er namelijk meer risico’s op complicaties.

Kinkhoestvaccinatie

  • De 22 weken prik is de nieuwe naam voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Deze vaccinatie kan je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap. Het beschermt je baby direct na de geboorte tegen kinkhoest. Je krijgt meer informatie tijdens je controles hierover.

 Tijd tussen coronavaccinatie en andere vaccinaties

Het advies is dat je:
– De coronavaccinatie minimaal 14 dagen voor of na een andere vaccinatie krijgt. Zo ook bij de maternale kinkhoestvaccinatie.
– Geen rekening hoeft te houden met de tijd tussen een coronavaccinatie en een rhesusprik (anti-D).          

Dit mag ook op dezelfde dag. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor jou of je kind. Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Dit lijkt voor een coronavaccinatie ook het geval.